hij hem

hij hem
Nu in de winkel

maandag 26 oktober 2009

Gerbrand Bakker bij Godert Walter (2)

Mooi, maar te kort, gesprek in galerie Noordelicht vanavond met Gerbrand Bakker. Het ging over veel: jeugdboeken, autobiografisch schrijven, het plezier in het schrijven en de rare recensies over Juni. Ik had het boek voor dit gesprek nog herlezen en er weer net zo van genoten als de vorige keer.
Had ook weer al die onzindelijke recensies gelezen en me plaatsvervangend kwaad gemaakt op het gebrek aan argumenten, de drogredenen en de aperte fouten in de recensies.
De allerslechtste recensie was van Daniëlle Serdijn in de Volkskrant. In een ultrakort stuk weet ze enorm veel fouten te maken. De recensie heet 'De oude Juliana, ontdaan op Texel'. verderop in de recensie staat:
'Leuke titel Juni. Associërend ruik je het gras, de liguster, de rozen. En dan gaan we - het lijkt verdorie al vakantie - ook nog naar de eilanden. Texel om precies te zijn. Koningin Juliana wordt daar rondgereden. Ze zal een bezoek brengen aan Slootdorp.'

Los van die associaties die met het boek niets te maken hebben: het boek speelt helemaal niet op Texel ('om precies te zijn')! Gelukkig kon Bakker zich niet kwaad maken over dit soort zaken. Wel weer over andere uitspraken.
Ik geloof echter dat Juni, misschien langzamer dan Boven is het stil wel de weg naar de lezer zal vinden. De derde druk is inmiddels opgelegd en terecht. Heb dit jaar nog steeds geen beter boek gelezen in de Nederlandse literatuur.





(eerste vier foto's van Alfred Vegter)

1 opmerking:

Cilla zei

het boek ligt al weken klaar. Je hebt me overtuigd. Ik ga het NU lezen. Nu houdt in, na deel 3 van Larson en De Zee van Banville.