maandag 1 februari 2010

Adriaan van der Velde overleden

Vandaag werd bekend dat Adriaan van der Velde, boekhandelaar in ruste, is overleden op 67-jarige leeftijd. Adriaan was de derde generatie Van der Velde die de gelijknamige boekhandel bezat in het centrum van Leeuwarden.
Adriaan van der Velde had al eerder problemen met de gezondheid, in 1990 had hij al een hartinfarct gekregen. In het boekje dat ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van Boekhandel Van der Velde werd gemaakt door Klaas Betten wordt er nog aan gerefereerd.


Dat wil niet zeggen dat Van der Velde het rustig aan ging doen. Integendeel. Er kwamen steeds meer boekhandels bij in Friesland; het gerucht ging dat hij voor elk van zijn kinderen een boekhandel wilde opzetten.
19 juni 1997

Een van die kinderen was studente bij ons op school. Haar vader kwam één keer per jaar langs om boeken te verkopen. De NHL had voornamelijk contacten met De Tille, maar de sectie Nederlands betrok altijd de studieboeken bij Van der Velde. Ik ken vier studenten die een (bij)baantje bij Van der Velde kregen. Eind augustus kwam de boekhandel echter naar onze school en de oude Van der Velde zat zelf achter de rekenmachine. Vriendelijk, aardig, maar met het zweet op de kop werkte hij zich door de boekenpakketten van al onze studenten heen. En, wat heel prettig is, nooit gezeik over afrekeningen of wat dan ook.

Adriaan van der Velde haalt nogal vaak de kolommen van de Leeuwarder Courant. Zo ook in mei 1994 toen uitgeverij de Bezige Bij haar verjaardag vierde door wikkels van De Hunnen van Jan Cremer boven Nederland te droppen. vinders van die boekomslagen mochten gratis boeken ophalen. Dat hebben ze geweten in de boekhandel. Adriaan van der Velde was streng, maar ook rechtvaardig.

In 2000 wordt Boekhandel van der Velde geportretteerd in Boekblad. Zoon Rutger had het familiebedrijf inmiddels overgenomen. Hij moest wel opboksen tegen de huiselijke sfeer van weleer, want:

De Leeuwarder Courant 17 augustus 2000 citeert meer uit Boekblad.

Het volgende artikel dat we een maand later tegenkomen gaat dan ook over zijn baan als vrijwillger bij theater De Harmonie, waar hij samen met zijn vrouw achter de bar staat. Adriaan van der Velde heeft ook nog mee mogen maken dat in 2008 een nieuw pand van Van der Velde werd geopend buiten de provincie Friesland. Na een periode van samenwerking met Athena's Boekhandel in Groningen werd een groot pand geopend aan het A-Kerkhof. De foto bovenaan de pagina is op de dag van de opening gemaakt. De hele familie was er en de pater familias zag goedkeurend hoe zijn de keten zich uitbreidde. Er is een markante Fries overleden.

1 opmerking:

Anoniem zei

Dag Coen,

Dank je wel voor dit mooie stukje over mijn vader. Je hebt hem mooi neergezet.

Groeten,
Jikke van der Velde