hij hem

hij hem
Nu in de winkel

zondag 29 juli 2012

Belcampo Stipendium: Rudolf de Mepsche


Ideeën genoeg voor het Belcampo Stipendium. Vorige week kocht ik Rudolf de Mepse, het monsterproces va Faan geschreven door Ab Visser. Het is één va de eerste boeken die Nijgh & Van Ditmar na de oorlog uitgaf. Rudolf de Mepsche was grietman van het onderkwartier Oostlangewoldsteradeel, een soort rechtsprekende functie. In 1730 veroordeelde hij 21 of 22 mannen (Het verhaal van Groningen en Wikipedia spreken elkaar tegen) wegens sodomie. Of dat werkelijk het geval was of dat hij op deze wijze handig politieke tegenstanders kon kwijtraken is niet helemaal bekend. De mannen werden in het openbaar gewurgd in Zuidhorn 'en daarna verbrand; sommigen eerst nog in het gezicht geblakerd'. Er zaten ook kinderen bij.
Ik ga deze week eerst maar eens de roman van Ab Visser lezen. Later wil ik nog een keer het schuldige gebied terugvinden.

5 opmerkingen:

Gelkinghe zei

Het was nog een eeuw dichterbij dan 1630. Iets wat nooit gememoreerd wordt, is dat er bij het huis van De Mepsche op de Groninger Vismarkt een fikse rel is geweest. Er waren dus ook mensen die hun stem tegen deze praktijk verhieven. Hun aanvoerder, een schoomeester, verloor - meen ik - zijn baan.

coen zei

Mooie extra info, Harry.

Jo Willems zei

Voor wat vrolijkers kun je natuurlijk ook Napoleon op Ekamp doen en daarmee de oorsprong verklaren van de uitdrukking'olle traonpiepe'

han borg zei

Ik kom 1x per maand in Faan en moet dan altijd aan die vreselijke moordpartij denken. heb ooit welbeens gepleit voor een gedenksteen, maar de gemeente Zuidhorn schijnt dat niet te willen...

Gelkinghe zei

Ik zal dat verhaal van die rel op de Vismarkt eens uitschrijven. Dat ik dat niet eerder gedaan heb ligt aan het feit dat ik een beetje teveel info voor dat moment boven water haalde.