Leven
Zouden er nog wel goede jonge auteurs zijn? Abdelkader Benali las een roman van een belofte en ontplofte: 'Iedereen is hoogopgeleid, iedereen heeft ouders met 'gekke' trauma's, iedereen is een drop-out van het Montessori Lyceum, iedereen is neurotisch op het debiele af, iedereen is de hele dag aan het filosoferen over de ideale bereiding van een cappuccino, iedereen woont in Amsterdam, iedereen is ongelukkig, iedereen heeft geld, iedereen droomt van armoede, iedereen twijfelt aan zichzelf, iedereen heeft seks, iedereen zoekt liefde, iedereen heeft briljante a-logische redeneringen, iedereen is licht duizelig door alle verwendheid die men heeft ervaren, niemand slaapt thuis, maar ergens anders op locaties die een normaal mens nooit zou kunnen betalen. Iedereen is wezenloos middelmatig en niemand heeft een leven. Wie gooit er alsjeblieft een bom op de jonge Nederlandse auteurs?'
In 1974 sprong Jan Arends uit het raam. Ter gelegenheid van het veertigjarige jubileum van die sprong brengt uitgeverij Lebowski, gespecialiseerd in het reanimeren van literaire lijken (John Williams, Charles Bukowski, Heleen van Royen) het verzameld werk van Jan Arends uit. De Bezige Bij, die voorheen Arends uitgaf is minder blij, blijkt uit een e-mail van uitgever Henk Pröpper die allerlei plannen had. 'Ik denk dat hij een beetje laat is,' zegt Lebowski-baas Oscar van Gelderen in het nachtelijke radioprogramma Nooit meer slapen. Als een boek niet meer leverbaar is vervallen de rechten en die heeft Van Gelderen nu geregeld via de erven Arends. Hopelijk komt het oeuvre, met als bekendste titel Keefman, hoe dan ook weer tot leven.
Gerrit Komrij zou dit jaar zeventig zijn geworden. Binnenkort missen we zijn portret op de boekenbon van 15 euro, want boekverkopers mogen een shortlist aandragen van schrijvers waaruit het publiek een keuze mag maken. Wie met zijn tronie op de boekenbon mag moet in leven zijn, een juryprijs hebben gewonnen, de Nederlandse nationaliteit bezitten en Nederlands schrijven. Het lijkt wel een eisenpakket van de PVV. Op #nieuweboekenbon kun je het gebrek aan animo zien voor deze actie. Een boekhandel heeft Tommy Wieringa en Annejet van Zijl genomineerd. Esther Verhoef vraagt verbolgen of alleen literaire auteurs mogen. En iemand heeft Martin Bril voorgesteld. Maar Bril voldoet net als Komrij niet meer aan de voorwaarden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten