hij hem

hij hem
Nu in de winkel

maandag 17 november 2014

Kroniek Leeuwarder Courant: Jong

Jong

Om vmbo'ers aan het lezen te krijgen voert Stichting Lezen een actie: De Weddenschap. Drie BN'ers die ik niet ken, maar de doelgroep hopelijk wel, gaan met leerlingen de weddenschap aan om drie boeken te lezen binnen een half jaar. Toprak Yalçiner, actrice, prijst haar keuze als volgt aan in een YouTube-filmpje: 'Oh hé, nou ik ben me aan het klaar maken om straks weer de set op te rennen, maar ik doe mee met De Weddenschap. En jij ook! Ik heb drie boeken uitgekozen. Mijn eerste boek is Niets. Nou, als je je boek Niets noemt, dan ben ik heel benieuwd wat je hebt geschreven. M’n tweede boek is Het wonderbaarlijke voorval met iets met een hond en een nacht. Eèwhm?! Ik ben benieuwd. En m’n laatste boek heeft al twee prijzen gewonnen. Heeft een goud randje en kijk eens… heel veel plaatjes! Ik hou ervan. Maar, dit betekent dat ik vanaf nu jouw leescoach kan zijn. As je mij kiest, dan zorg ik ervoor dat wij met z’n tweeën boeken gaan lezen, dus: kom maar op. Leescoach! Yesss!' Los van het kreupele Nederlands: zouden vmbo'ers nu razend enthousiast raken over deze boeken waarbij één titel volledig genoemd is, de tweede voor de helft en de derde niet? De namen van de schrijvers zijn zo onbelangrijk dat Yalçiner ze maar helemaal weglaat.

De deelnemers aan De Weddenschap kiezen liever hun eigen boek. De top drie deze week onder vmbo'ers: op 1 De grijze jager: de ruïnes van Gorlan van John Flanagan; op 2 Harry Potter en De steen der wijzen van J.K. Rowling en op 3 De hongerspelen van Suzanne Collins. Drie keer fantasy.


Ik ontmoette laatst op een literair festival Thomas Olde Heuvelt, een enthousiaste, jonge schrijver van fantasy en horror. Zijn genre wordt mondjesmaat besproken in de literaire bijlagen, schoolboeken besteden er nauwelijks aandacht aan omdat het niet tot de 'echte' literatuur behoort. Vorige week zat Olde Heuvelt in Washington als genomineerde voor de World Fantasy Awards. Geen krant heeft er melding van gemaakt. Hij lijkt me een betere boekenambassadeur voor vmbo'ers dan een actrice uit Goede tijden slechte tijden die de titels niet weet.

Verscheen eerder in de Leeuwarder Courant, op 15 november 2014.

2 opmerkingen:

Marjan zei

Een actrice uit GTST die daarvoor docente Engels was op een school in Amsterdam :).

Marjan zei

Een actrice uit GTST die daarvoor docente Engels was op een school in Amsterdam :).