hij hem

hij hem
Nu in de winkel

woensdag 8 april 2015

Kroniek Leeuwarder Courant: Gefeliciteerd

Gefeliciteerd

'Persoonlijkheid is: wat anderen van je maken. Persoonlijkheid is: zoals de wereld je ziet. Iedereen is gedoemd uiteindelijk samen te vallen met zijn imago. De anderen, de wereld: dat is het web. Je gaat naar Facebook om te controleren waar je ook alweer was gebleven met je persoonlijkheid.' Dat schreef Gerrit Komrij in een column die later is opgenomen in het boek Twee punt nul. Afgelopen maandag werd Komrij op Facebook door veel mensen gefeliciteerd. 'Gefeliciteerd! Geniet er van...' 'Maak er een feessie van!' 'Zon of geen zon, regen of geen regen, maak er een fantastische maandag van.' Probleem is echter dat Gerrit Komrij al enige tijd overleden is. Vorige week zaterdag werd hij in De Slegte in Antwerpen herdacht, met optredens van Kees van Kooten en Tom Lanoye, in aanwezigheid van Charles Hofman de man van Komrij. Er is ook een website ter ere van de schrijver gelanceerd: hetkomrijk.nl.



Ik vermoed dat Komrij zelf wel plezier zou hebben gehad om al die felicitaties op zijn verjaardag. Hij was een groot fan van Facebook, door hem 'Twitter-turbo' genoemd. Hij volgde alles en wist ook meteen de schapen van de bokken te scheiden: 'Na een paar dagen Facebook heb je de zeurkousen, de alcoholici en de hoofden met piepschuim er haarfijn uit geplukt.'



Op dit moment heb ik 1049 vrienden. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik ook weleens een schrijfster heb gefeliciteerd met haar verjaardag, waarna ik een mail kreeg van een bevriende dichter dat ik beter mijn felicitatie kon weghalen omdat ze het jaar daarvoor was overleden na een lang ziekbed: Marian Boyer. Ik had haar nooit ontmoet of geïnterviewd, ik had zelfs nooit iets van haar gelezen. Sinds mijn felicitatie heb ik een leesschuld.



'Facebook omringt je met warme liefde en kritiek. Op Facebook moet je tegen een stootje kunnen,' schreef Komrij. Toch heb ik me voorgenomen om alleen Facebookvrienden te feliciteren die ik ooit een hand heb gegeven, meestal weet ik wel of zij nog in leven zijn. Zodat ik niet net als zangeres Marga Bult afgelopen maandag op het verkeerde moment 'Proficiat!' zeg.



Deze kroniek verscheen eerder in de Leeuwarder Courant op 4 april 2015.

1 opmerking:

Harry Perton zei

Blijkbaar was het weghalen van Komrij's Facebook account te moeilijk of te veel moeite? Dat lijkt me namelijk een veel groter probleem dan die holle felicitaties. In elk geval gaat het eraan vooraf. Met Komrij's account kan Facebook nu doen en laten wat het wil - bijv. hem reclame laten maken voor produkten die hij verfoeid zou hebben.