hij hem

hij hem
Nu in de winkel

zondag 22 november 2015

Kroniek Leeuwarder Courant: Gebonden

Gebonden

'Het is gewoon een paperbackje!' riep Bart Temme, boekverkoper bij Van der Velde, toen hij een filmpje zag van de nieuwe uitgeverij Das Mag waarin het nieuwste boek van Maartje Wortel van de persen rolde. Das Mag zou namelijk alles anders doen, onder meer voor 'oprichters' luxe-edities maken: 'Die is gebonden en prachtig zwart met goud.' Temme schreef op Tzum een bericht met de kop 'Das Mag Uitgevers breekt nu al met eerste belofte.' Das Mag reageerde opmerkelijk alert, daags na het oprichtingsfeestje in Paradiso in Amsterdam: 'Poeh, wat oenig van ons. Er staat gebonden maar moet genaaid staan, zo is het al tijden geleden besteld bij de drukker.' Een ruiterlijke verontschuldiging, maar een paar minuten later volgde er een nieuw bericht: 'Gebeld met drukker, het is weldegelijk gebonden. Gebonden (in katernen) kan met hard maar ook met zacht omslag.' Om daarna meteen te twitteren: 'Het boek is wel gebonden, maar Tzum snapt niet dat dit ook met zacht omslag kan. Passen jullie het aan?' Vreemd, een kwartiertje eerder vonden ze zichzelf nog 'oenig' en hadden ze een genaaide editie besteld.
Temme was niet tevreden. Als hij in de boekwinkel tegen een klant zegt dat er een gebonden luxe-exemplaar in aantocht is, dan weet hij zeker dat die klant teleurgesteld is als hij met een slap kaftje aan komt kakken. Schrijver Karel ten Haaf werkte jarenlang in een boekbinderij en gaf uitkomst: 'Wat Das Mag ‘gebonden (in katernen)’ noemt, heet: ‘ingenaaid’. En ingenaaid is echt iets anders dan gebonden. Al is het waar dat gebonden ook kan ‘met een zacht omslag’. Hamvraag is: zit het boekblok aan de rug vastgelijmd, of hangt het boekblok in de band aan schutbladen (en zit er ruimte tussen boekblok en rug)?' Ik stuurde Ten Haaf een foto van het recensie-exemplaar dat ik ontvangen had. 'Eén blik volstaat: dat is geen gebonden boek.'


Ook de Amsterdamse boekverkoper en dichter Joost Baars mengde zich in de discussie: 'De misleiding is dat uitgevers al jaren 'gebonden' boeken op de markt brengen die feitelijk zijn geplakt. Daardoor is gebonden synoniem geworden voor harde kaft.' Als lezer voel je je alleen maar genaaid.

Deze kroniek verscheen eerder in de Leeuwarder Courant op 20 november

1 opmerking:

Rienk Mebius zei

Het verschil tussen gebonden en ingenaaid is een slechte start voor een nieuwe uitgeverij.