hij hem

hij hem
Nu in de winkel

dinsdag 17 juli 2007

Recensie LC: Tod Wodicka: Alles komt goed en alles komt goed en alle dingen komen goed

Amerikaanse Catweazle in Praag

Burt Hecker zou zo in een Amerikaans tv-programma over malle typetjes kunnen. Hij is de oprichter van het Genootschap Hervonden Verloren Eeuwen, draagt middeleeuwse gewaden, drinkt zelfgebrouwen mede en heeft een grote hekel aan koffie, want die is UVT (Uit de Verkeerde Tijd).

De Amerikaan Tod Wodicka heeft deze vreemde figuur, die bovendien door het leven moet met een buitenproportionele neus, tot hoofdpersoon gebombardeerd van zijn debuutroman Alles komt goed en alles komt goed en alle dingen komen goed. Maar zo heel goed lijkt het niet te gaan, want we komen Burt tegen als hij helemaal in Duitsland een groepje vrouwen begeleidt die Hildegard von Bingen vereren en net als hun grote voorbeeld enkele dagen opgesloten willen zitten. Burt heeft zich aangesloten bij die groep omdat hij een alternatieve straf moet ondergaan wegens rijden onder invloed. En dat, alles wordt slechter, werd weer veroorzaakt door het verdriet om de dood van zijn vrouw Kitty die aan kanker is overleden.
Over Kitty’s ziekte komen we niet zoveel te weten. Zij heeft jarenlang voor het inkomen gezorgd door een pension uit te baten, terwijl Burt lekker in het verleden kon wegzakken. Nu zij is weggevallen, is Burt zijn veilige haven kwijt. Hij kan onmogelijk ‘normaal’ in de moderne wereld leven. Hij is daarnaast het contact met zijn volwassen kinderen verloren.
Burt vertelt bijna niks over het ziekbed van Kitty en zijn verdriet daarover. Dat is jammer, want nu wordt teveel de nadruk gelegd op de hilarische aspecten van deze zonderlinge man en zijn omgeving. Zo is daar de groteske Anna Bibko, de moeder van Kitty, die in Amerika strijdt voor het voortbestaan van het Lemkische volk en een grote hekel heeft aan haar schoonzoon. En zo kunnen we ook lachen om een autorit die Burt naar Praag brengt, naast een bestuurder die hij niet kan verstaan. In Praag gaat Burt op zoek naar zijn zoon die zijn Lemkische roots in Europa is gaan zoeken en zo komen we in de volgende dolkomische scène terecht in een nachtclub. Het is al met al teveel Catweazle. De ontroerende kant van het verhaal geeft Wodicka geen enkele kans, want de volgende humoristische scène moet weer beschreven worden. Daarmee ondergraaft hij de kracht van zijn eigen verhaal.

COEN PEPPELENBOS

TOD WODICKA: Alles komt goed en alles komt goed en alle dingen komen goed. Vertaald door Harm Damsma en Niek Miedema. Nieuw Amsterdam, Amsterdam, 264 blz. €16,50.

Eerder verschenen in de Leeuwarder Courant, 29 juni 2007

Geen opmerkingen: