vrijdag 21 mei 2010
Driek van Wissen overleden
Driek van Wissen
Originally uploaded by coen peppelenbos
Op de site van RTV Noord en het Dagblad van het Noorden staat het schokkende bericht dat Driek van Wissen vannacht plosteling is overleden in Istanbul aan de gevolgen van een hersenbloeding. Van Wissen is 66 jaar geworden.
De dichter die tussen 2005 en 2009 Dichter des Vaderlands was oogstte lof en hoon in zijn functie. Ik ken hem voornamelijk als een aimabele man hier in het Groningse. Als je hem vroeg om op te treden dan was hij nooit te beroerd om acte de presence te geven. Vaak om niet, omdat hij het leuk vond. De laatste keer was dat tijdens de presentatie van de debuutbundel van André Degen voor wie hij een nieuw gedicht voor de gelegenheid had gemaakt.
Tot enkele jaren geleden woonde hij zelfs bij mij om de hoek. Dan stapte hij op zijn vouwfietsje en reed hij langs mijn huis. Dat is wel mooi: dat de Dichter des Vaderlands op een fietsje langs je huis rijdt. Ik vind het wel schokkend dat we hem nooit meer zullen zien fietsen of zien zitten in het café of voordragend een zaal aan het lachen te zien krijgen met zijn verzen.
Lees een mooi in memoriam door Joep van Ruiten.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
3 opmerkingen:
Och, en ik heb hem pas nog gezien. Dat is echt onverwacht.
Giny
Dag Coen,
Ik heb Dries leren kennen in 1994, toen ik de productie deed van De Dag van het Lied. De provincie Groningen bestond 400 jaar en aan Driek en Wouter de Koning was gevraagd een nieuw gemeentelied te schrijven voor de zojuist nieuw gevormde 25 gemeentes. Vanzelfsprekend leidde dit - vanwege de teksten van Dries - tot commotie van Ten Boer (vanwege het oneigenlijk gebruik van de naam van god) tot in Reiderland (waar het bordeel in Klein Ulsda niet genoemd mocht worden). Het allerbontst maakte Woelwijk (geen gemeente, maar een zorginstelling, wat misschien wel hetzelfde is)het door ons een kort geding aan de broek te doen vanwege de door Driek gebruikte termen 'verstandelijk gehandicapten.' De instelling gebruikte deze termen zelf in haar briefhoofd. Wie was in deze kwestie verstandelijk zorgbehoeftig, vraag je je dan af?
Het is al zo vaak gezegd: Driek was inderdaad aimabel en kon zichzelf relativeren. Kester Freriks gaat vandaag in het NRC te ver in dat relativeren door Drieks achternaam te veranderen in van Driessen. Tsja, misschien moeten we de krant maar eens gaan relativeren.
Hoe het ook zij, het doet zeer dat Driek dood is.
Jo
Hogere ironie dat ik zelf door Kester Freriks gedreven twee keer Dries schreef. Driek zou er om kunnen gniffelen.
Een reactie posten