Regenboogreeks

maandag 12 augustus 2013

Kroniek Leeuwarder Courant - Aflikken

Aflikken

Gerrit Komrij maakte twee jaar geleden een poëziekalender. Een mooiere variant - Komrij schreef bij elk gedicht een kort stukje - dan de kalender die bij uitgeverij Meulenhoff uitkwam. Dat was misschien een postume sneer naar Hans Warren die jarenlang met Mario Molengraaf verantwoordelijk was voor de kalender. Chrétien Breukers nam het titanenwerk over na de plotselinge dood van Komrij. Dit jaar hield uitgeverij Van Gennep Breukers lang aan het lijntje om in een laat stadium af te zien van de productie. Breukers overweegt nu een digitale kalender: elke dag een gedicht én een beschouwing. Voor zeven euro en minimaal 400 intekenaars begint hij eraan.

Wie Hotel des Indes binnen loopt, het hotel dat zichzelf het bijvoeglijke naamwoord ‘majestueus’ toebedeelt, wordt bevangen door de laat negentiende-eeuwse chique uitstraling. De perfecte ambiance om de Louis Couperus High Tea te nemen ter gelegenheid van zijn geboortejaar 1863. Meer dan twee uur zitten we aan een theemaaltijd van vier gangen en tijdens het eten van de pompernikkel of merengue schelpjes waan je je even onderdeel van de betere kringen en kan Eline Vere zo voorbij komen wandelen. Ach die negentiende eeuw, waar je als homoseksueel nog gewoon met je nicht moest trouwen om je geaardheid te verbergen.


Schrijver Ted van Lieshout mengt zich in de storm aan reacties die losbarst na de ondoordachte uitspraken van oud-voetballer René van der Gijp over homo’s en voetbal. Er zijn amper homo’s in het voetbal, zegt Van der Gijp en dat kan een feitelijke constatering zijn. Maar dan komt de opvatting dat er meer visagisten en kappers homo zijn omdat daar ‘meer hun interesse ligt’. Generalisaties, vooroordelen en foute oorzaak-gevolg conclusies en het resultaat is een nationaal debat waarbij liefhebbers van drogredeneringen hun vingers bij aflikken. Ted van Lieshout vindt Van der Gijp een ‘held’ omdat hij zegt wat hij denkt over deze kwestie: ‘Er wordt vooral over gezwégen. Maar juist doordat er zo nu en dan voetballers zijn die gewóón antwoord geven op vragen over homoseksualiteit, wordt het thema bespreekbaar.’ Ikzelf krijg een facebookbericht binnen waarin iemand twijfelt aan mijn voetbalcapaciteiten: ‘Ik zie jou trouwens nog geen snelle linksbuiten onderuit schoffelen.’

Verscheen eerder in de Leeuwarder Courant, 10 augustus 2013

Geen opmerkingen: