hij hem

hij hem
Nu in de winkel

maandag 2 december 2013

Kroniek Leeuwarder Courant: Onderduik

Onderduik

'Jan Cremer hoort in een kliniek thuis of in een tuchthuis,' schreef Trouw na het verschijnen van de onverbiddelijke bestseller Ik Jan Cremer. Volgend jaar is het vijftig jaar geleden dat de roemruchte roman op de markt kwam. Gecensureerd weten we nu, want De Bezige Bij gaat een ongecensureerde editie uitbrengen inclusief 'de indertijd gesneuvelde, te wild bevonden passages'. Benieuwd wat men toen te schokkend vond en of we daar nog wakker van liggen als de rauwe Ik Jan Cremer naast de Vijftig tinten grijs bij de Albert Heijn ligt. Vlakbij de verse kadetjes.

Uitgever Joost Nijsen schudt in zijn column op de website van Podium de CPNB wakker, de organisatie die onder leiding van Eppo van Nispen een veredeld soort carnavalsvereniging is geworden. Volgens Nijsen moet de CPNB tijdens deze zware crisis in het boekenvak ophouden met die eindeloze actieweken en weer ouderwets propaganda maken voor het boek, maar dan zonder oubolligheid en Bekende Nederlanders 'die met een boek op de bank liggen, van wie iedereen weet dat ze alleen een boek in handen namen omdat ze voor de commercial betaald werden, dan wel hun imago willen opkrikken.' Van Nispen laat Boekblad weten dat ze al lang bezig zijn met zo'n campagne. Hij heeft alleen nog een half miljoen 'funding' nodig.


In de voorjaarsbrochure van Podium wordt inmiddels de roman van Kluun groots aangekondigd: een 'overweldigende pageturner' waar Kluuns 'indrukwekkende leger fans reikhalzend naar uitkijkt.' Het boek gaat over een wereldberoemde DJ die na een schandaal in Amerika in Kluuns huis onderduikt. 'Die ziet zijn appartement veranderen in een eenentwintigste-eeuws Achterhuis.' En wie is dan Anne Frank? Misschien kan Nijsen ook in eigen huis eens kijken hoe hij boeken aan de man brengt.

De toekomst ligt bij dode schrijvers weet ik na een middag in de bibliotheek van Groningen over Louis Couperus. Meer dan vijftig mensen komen luisteren naar de sprekers over de schrijver die 150 jaar geleden geboren werd. Bas Heijne vertelt vooraf dat hij overal in het land volle zalen trekt met optredens over Couperus. 'De tendens is dat mensen voor kwaliteit kiezen in plaats van de zoveelste hype.'

Deze column verscheen eerst in de Leeuwarder Courant van 30 november 2013

Geen opmerkingen: