hij hem

hij hem
Nu in de winkel

dinsdag 4 maart 2014

Kroniek Leeuwarder Courant: Actie

Actie

Sommige studenten van mij hebben duizenden boeken. Dat wil zeggen: op hun i-Pad staan duizenden boeken, waaronder de laatste bestsellers, illegaal gedownload. Het is de vraag of ze die ooit zullen lezen op hun draagbare bibliotheek. De schrijver verdient er geen cent aan. Kluun en Robert Vuijsje trekken op dit moment ten strijde tegen de volgende digitale stap: een Spotifydienst voor boeken. Ook daar krijgen schrijvers weinig geld voor. In mijn jeugd maakte iedereen illegale cassettebandjes. Maar sommige platen wilde je toch zelf hebben. Dat wordt de uitdaging: schrijf boeken die mensen echt willen hebben.

Het boek De belofte van Pisa viel niet goed in de Marokkaanse gemeenschap. Auteur Mano Bouzamour verloor zelfs het contact met zijn familie. Slechts met één broer, aan wie de roman is opgedragen, heeft hij nog contact. In zijn oude buurt is hij niet meer die aardige vent van vroeger. Soms zijn woorden nog echt gevaarlijk. Onlangs werd hij bespuugd op straat en daarna kreeg hij een klap, allemaal vanwege zijn boek. Niet dat de dader het gelezen had. Bouzamour werd zo boos 'dat hij als een sneltrein door hem heenging'. Toen hij dreigde met de politie vertrok de jongen op zijn scooter. 'Als dit het pad is dat ik bewandelen moet, dan moet dat maar,' besloot Bouzamour berustend.
Mano Bouzamour
Er zijn wel eens schrijvers die delen van hun boeken herschrijven, maar het einde van een thriller veranderen gebeurt niet vaak. Toch krijgen de lezers van de midprice-editie van IV een ander einde van auteur Arjen Lubach toebedeeld dan lezers van eerdere drukken. Op facebook vraag ik hem naar de reden: 'Ik ga even stroom zoeken en antwoord geven.' Een paar minuten later is hij van voldoende elektriciteit voorzien: 'Omdat het me leuk leek en omdat de omstandigheden in de echte wereld waren veranderd en consequenties hadden voor de wereld in het boek.' De lezers die het boek al kennen, snappen de cryptische mededeling. We hoeven geen nieuwe versie te kopen volgens Lubach, want meer dan negentig procent is gelijk gebleven. Voor mensen die het boek niet kennen zit er maar één mogelijkheid op: kopen (of illegaal downloaden).

Deze kroniek verscheen eerder in de Leeuwarder Courant, 1 maart 2014.

Geen opmerkingen: