hij hem

hij hem
Nu in de winkel

zondag 9 maart 2014

Tweede editie Noord houdt woord met klapstuk op het einde

Jan Glas en Joost Oomen

Het talrijk opgekomen publiek (zo'n 200 man schat ik) was waarschijnlijk voor de grote namen gekomen tijdens het Boekenbal van het Noorden dat niet het Boekenbal van het Noorden genoemd mag worden en daarom Noord houdt woord heet, maar het klapstuk van de avond was de allerlaatste act: Jan Glas en Joost Oomen, met geluid ondersteund door Jan Klug. Daar verloor de avond toch haar ietwat brave karakter met de teksten en voordrachten van beide dichters. De mensen die ik sprak vonden hetzelfde: dit zouden de drie mannen vaker moeten doen.

Het was voor de rest een bonte avond met afwisselende gasten: Oek de Jong, die de gedichten van Aly Freije in de nostalgische hoek parkeerde en vervolgens een frament voorlas uit Pier en oceaan waarin hij herinneringen ophaalde aan zijn eerste schaatstochten. Lieve Joris die boeiend kon vertellen over iets heel onsmakelijks wat ze ooit gedronken had. Auke Hulst trad op met de band De meisjes. Met Ingmar Heytze werd geskyped, de dichter liet ook nog een knallende 'godverdomme' door de Der Aa-kerk schallen. Grytsje Schaaf deed iets Fries Nederlands met geluidsamples erdoorheen. De optredens van Merel Morre en Roelof Keen vielen in de categorie sympathiek amateurisme. Kortom, voor iedereen wat.

De avond bleef licht van toon dankzij presentator Bram Douwes die met zijn gebruikelijke flair en bravoure wat scherpte kon brengen. Toen de mensen begonnen te klappen omdat Roelof Keen in een vorig leven een zilveren medaille had gewonnen op de Paralympics, maande hij iedereen tot stilte. Voor een zilveren medaille klappen we niet, 'want dan ben je de beste van de verliezers.' Volgend jaar graag opnieuw (en als het kan met Bram Douwes als gastheer).

Bram Douwes interviewt Oek de Jong Auke Hulst Grytsje Schaaf Aly Freije Ingmar Heytze

Geen opmerkingen: