hij hem

hij hem
Nu in de winkel

zondag 14 februari 2016

Kroniek Leeuwarder Courant: Staartje

Staartje

Er waart een spook door letterenland en dat spook heet de Lezeres des Vaderlands. Wie de Lezeres des Vaderlands is, blijft voorlopig in nevelen gehuld, maar sinds drie weken houdt ze op haar blog bij hoeveel aandacht de boekenbijlagen besteden aan boeken van vrouwelijke auteurs en hoeveel recensies geschreven worden door vrouwen. 'Niet alleen zijn het vooral mannen die hun inkt mogen spuien, ook wat er besproken wordt heeft opvallend vaak een staartje.' De uitkomst is schokkend en past tegelijkertijd in een trend die in een groot deel van de wereld zichtbaar is. Hoewel uit onderzoeken telkens blijkt dat vrouwen meer boeken kopen en lezen dan mannen, spelen ze bij de beoordeling van die boeken een ondergeschikte rol. Zo had NRC Handelsblad vorige week twaalf stukken van mannelijke recensenten en drie van vrouwelijke. Van die vijftien recensies waren drie kleine recensies gewijd aan vrouwelijke auteurs. Met die schamele twintig procent scoorde de krant nog beduidend hoger dan Vrij Nederland en De Groene Amsterdammer die de vrouwen maar gewoon oversloegen.

De noordelijke kranten plaatsten vorig jaar een balkje met 'leesvrouwen' bij recensies over boeken van vrouwelijke auteurs. Dat balkje verdween ook plotseling weer, want wat bedoeld was als een actie om schrijfsters wat meer aandacht te geven werd al snel een balkje dat pijnlijk duidelijk maakte dat ook wij als krant tekort schoten.



Mannen, het mensensoort waartoe ik ook behoor, vergeten doorgaans dat ook zij moeten meedoen met de emancipatie. Ik merkte, bij de samenstelling van boekenlijsten voor mijn studenten, dat ik altijd automatisch boeken van mannen koos. Die lijsten worden niet slechter als je de verhouding tussen man en vrouw (en in één moeite door de verhouding tussen blank en niet blank, tussen homo en hetero) wat diverser maakt. Om met de woorden van de Canadese minister-president Justin Trudeau te spreken toen hij zijn kabinet presenteerde dat een afspiegeling was van de samenleving: 'Because it's 2015.'

Wie in de ogen van de Lezeres des Vaderlands ondermaats presteert, maakt kans op de Loden Leesbril. Kun je toch nog iets winnen met je gebrek aan aandacht.

Geen opmerkingen: