hij hem

hij hem
Nu in de winkel

vrijdag 25 december 2009

Top 10 - 2009 (10) Doeke Sijens

Doeke Sijens schreef diverse boeken in het Fries. In het Nederlands verscheen de verhalenbundel Friese jongens en voor volgend voorjaar staat de roman Blauw op het programma. Hij is de baas van de Bibliotheek van Groningen en is een van de stuwende krachten achter Stichting De Ploeg. Eerder dit jaar verscheen de tentoonstellingscatalogus: Wobbe Alkema - Het absolute, het heldere.

1 Aleksandar Hemon - The Lazarus Project
Schitterende roman waarin de zoektocht van een auteur naar de achtergronden van een moord op een joodse immigrant begin twintigste eeuw in Amerika de rode lijn vormt. Heden en verleden vloeien moeiteloos samen. Achtergrond vormt vreemdelingenhaat en de verschrikkingen van de oorlog in Oost-Europa en de Balkan.

2 Louis Couperus - De stille kracht
Het verhaal over de onmacht van de Nederlandse kolonialisten in Indië beschreven in een weelderige taal en met een vlijmscherpe psychologie. Een roman die bij elke herlezing nog krachtiger wordt.

3 Alan Hollinghurst - The Spell
Nog een roman die bij herlezing ijzersterk bleef. Hollinghurst is een meester in het ontleden van de hopeloosheid van menselijke relaties. Ook in The Spell wordt het verlangen naar harmonie en geluk vakkundig gefileerd.

4 Barbara Pym - Less than Angels
Dit jaar alle boeken van Pym herlezen. Less than angels staat voor alles wat haar werk zo sterk maakt: subtiliteit, de kunst om van kleine dingen een plot te maken en het bijzondere vermogen van haar hoofdpersonen om het leven draaglijk te maken.

5 Elizabeth Taylor - The sleeping beauty
Taylor (1912-1975, nee niet de actrice) is een schrijfster die door iedereen met enig onderscheidingsvermogen zou moeten worden verslonden. Minder humoristisch dan Pym maar zo mogelijk nog scherper en tegelijkertijd ook weer subtieler. Deze roman uit 1953 over zelfbedrog en bedrog blijft bij herlezing bijzonder boeiend.

6 Nop Maas - Gerard Reve. De kroniek van een schuldig leven
Het onmogelijke is gebeurd: Nop Maas komt zeer dicht bij de kern van het raadsel Reve. Een onmogelijke, ongelukkige man maar wat een schrijver!

7 John Cheever - Collected Stories
Meer dan 1000 bladzijden met geweldige korte verhalen – nog niet allemaal gelezen overigens. In een tiental bladzijden weet Cheever een hele wereld of een hele persoonlijk te vatten.

8 Reginald Hill - A cure for all diseases
Hill is gelukkig zeer productief. Bijna elk jaar komt hij met een nieuwe aflevering van zijn Dalziel en Pescoe boeken. Ook A Cure for all diseases zit weer propvol intriges, deels te volgen door het lezen van emails die een van de hoofdpersonen stuurt aan haar zuster in Afrika.

9 Ian Rankin - The Complaints
Rankin is gelukkig ook zeer productief, elk jaar publiceert hij wel een boek. Na het afsluiten van zijn Rebus-serie is hij duidelijk op zoek naar nieuwe onderwerpen. The complaints gaat opnieuw over een politieman die werkt bij een speciale dienst om interne corruptie bij de politie te bestrijden. Spannend en overtuigend.

10 John Sandford - Dark of the moon
Sandford schrijft thrillers vol actie en geweld in een glasheldere stijl. Meestal speelt de politieman Lucas Davenport de hoofdrol in zijn boeken. Dark of the moon is een spin-off van deze serie over een politieman die de (nog) moeilijker zaken mag oplossen.

Eerder verscheen de top 10 van Anton Brand, Wouter de Vries, Derwent Christmas, meneer en mevrouw Maggi, Joep van Ruiten, Cilla Geurtsen, Bart Temme, Nick ter Wal en Giny Backers.

Geen opmerkingen: