hij hem

hij hem
Nu in de winkel

maandag 12 mei 2014

Kroniek Leeuwarder Courant: Uitlokking

Uitlokking

'Hij eruit of ik eruit, dat was de strekking,' aldus Arie Storm in Het Parool over zijn gedwongen vertrek bij de TROS Nieuwsshow. De koude oorlog tussen de schrijver en presentatrice Mieke van der Weij trad vorig jaar in nadat zij de volgende passage las in Storms roman Hoe huizen ademen: 'Het radioprogramma werd gepresenteerd door een man die deed of hij nooit een boek las en een vrouw die op haar beurt juist de indruk probeerde te wekken dat ze altijd alles las en alles wist. Het werkte, want de gemiddelde luisteraar dacht dat de man heel dom was en de vrouw heel slim. In werkelijkheid was het precies andersom.' De laatste weken ontdooide de sfeer, tot Storm facebookte: 'Naar Hilversum geweest, boeken besproken, met Mieke getongd - het bier kan open.' Netto resultaat: Arie Storm eruit.

Tijdens de publiciteitstour voor Geachte heer M deed Herman Koch meteen wat stevige uitspraken. In een interview met De Morgen was hij niet mild over leraren: 'Mensen met een beetje persoonlijkheid, worden geen leraar.' Dat schoot schrijver en leraar Gerwin van der Werf in het verkeerde keelgat: 'Niet helemaal serieus te nemen natuurlijk, zo’n aanval van iemand die waarschijnlijk veertig jaar geleden voor het laatst een leraar in actie heeft gezien.' Koch heeft het vooral over de gemiddelde leraar: 'Die neemt zichzelf veel te serieus en dramt maar door over wat niemand interesseert, en laat zich voorstaan op een autoriteit die hij in wezen niet bezit.'


'Ik ben geboren en getogen Amsterdammer en ben trots op mijn stad, dus pleur lekker terug naar je eigen dorp achterlijke kut turk en ik ga aangifte ook doen tegen je racist.' Het zijn niet de meest beschaafde reacties die schrijver Özcan Akyol kreeg op zijn column over Amsterdam in de Nieuwe Revu. Akyol woont in Deventer, maar heeft een pied-à-terre in Amsterdam. Echt verliefd is Akyol niet geworden op de stad: 'Ik heb een pesthekel aan Amsterdam en aan alle uitwassen van die verdomde kutstad. Als Amsterdammer een ras was, dan was ik een racist. Minder, minder, minder.' Akyol ontving bedreigingen. Het is de vraag of we hier niet met uitlokking te maken hebben.

Deze kroniek verscheen eerder in de Leeuwarder Courant op 10 mei 2014

Geen opmerkingen: