Regenboogreeks

zondag 21 december 2014

Cornelis van der Wal en Mein Kampf

Cornelis van der Wal is weer eens boos (vertel eens iets nieuws). Sinds hij een homofoob hate-filmpje over mij op YouTube heeft gezet en zich laatdunkend heeft uitgelaten over mensen die zich inzetten voor kankerpatiënten zijn we niet echt de grootste vrienden (nooit geweest ook). Negeren is de beste optie. Soms kom je elkaar helaas tegen, zoals afgelopen zaterdag in Eenrum.
De directeur van het Artistiek Bureau vroeg me in een reactie of ik niet had geknokt met Cornelis en ik antwoordde: 'Hij was goed te negeren en bovendien had hij het daarna druk genoeg met voorlezen uit Mein Kampf.' Genoeg om Van der Wal weer kwaad te maken. 'Wederom een misselijkmakende verdraaiïng van de feiten, maar dat zijn we gewend van de heer Peppelenbos, alle middelen worden ingezet om ondergetekende in discrediet te brengen. Kijk eens op het log van Bart FM Droog hoe het werkelijk is gegaan...'
Een rare reactie, want juist Van der Wal brengt zichzelf steeds in diskrediet. Ik schrijf alleen maar op wat hij doet:
'Wat nu Cornelis? Dat er nog een andere prijs zou komen is langs mij heen gegaan. Dat je deze (onderzetter?) weigerde is op de foto duidelijk te zien. je was zelfs verbaasd dat je hem later toch in je tas vond.
Dat je hardop uit Mein Kampf (van Bart) hebt voorgelezen wilde je toch niet ontkennen. Je hebt nog een raar stemmetje opgezet en je hebt daarna de anderen nog aangespoord om allemaal iets voor te lezen uit het boek. Het boek is zelfs nog het halve kringetje rond gegaan. Wat nu verdraaiing?'
Om Van der Wal niet verder in 'diskrediet' te brengen de wat uitgebreide versie van wat er gebeurde. Na afloop van de geslaagde dichtersdag in Eenrum was er nog een nazit in een van de galeries, die werd voortgezet bij Bart FM Droog en Noor Agter. Erik Harteveld was inmiddels met zijn boot naar huis gegaan. Ik wilde ook naar huis, maar ik was meegereden met Jan-Jaap Reinders en die wilde blijven. Bij Bart is nog verder gedronken en gegeten (patat met allerlei happen) en de gesprekken gingen over van alles en nog wat. Op een gegeven ogeblik is Mein Kampf ter sprake gekomen. Bart had een origineel Duits exemplaar (uit 1942 meen ik, een huwelijksgeschenk van de gemeente aan een bruidspaar) ooit gekregen toen hij bij een papierverwerkingsfabriek werkte. Wie het Volkskrantlog van Bart volgt weet dat hij regelmatig berichten publiceert over de oorlog (vooral over de gesneuvelden en de oorlogsgraven).
Cornelis van der Wal was geïnteresseerd in het boek, dus Bart haalt het uit de kast, waarna Van der Wal er in gaat lezen. Daarna zet hij een Duitse stem op (zoals Nederlanders clichématig Duits praten) en leest hardop enkele zinnen voor. Meer niet. Na nog wat geblader geeft hij het aan zijn rechterbuurman (Rense Sinkgraven) en zegt dat iedereen een stuk uit Mein Kampf moet voorlezen. Sinkgraven redt zich eruit door te zeggen dat hij het niet kan lezen (het boek is in Gotisch schrift). Hij geeft het boek weer door aan Reinders en Hovenkamp die er wat in bladeren en het weer teruggeven. Van der Wal kijkt er weer in en geeft het door aan zijn linkerzijde. Sieger MG houdt het boek wel in zijn hand, maar kijkt er niet in wat Van der Wal nog erg komisch vond (alsof Sieger het niet durfde - althans dat is mijn interpretatie). Suze Sanders en ik hebben het boek aan ons voorbij laten gaan en even later was het verdwenen.

Nou ja: dat is wat er gebeurt als dichters aan het bier zijn en er een gezellige nazit is. De volgende keer moet ik gewoon wijzer zijn en situaties vermijden waarbij ik in één kamer moet zitten waar Van der Wal ook zit. Dan hoef ik me ook niet te ergeren. Desnoods loop ik naar het dichtsbijzijnde station (een uur vanuit Eenrum). Een leermomentje, kortom.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Kortom: een gezellige neo-nazit.

coen zei

Nee, Igor, absoluut niet.