hij hem

hij hem
Nu in de winkel

zondag 21 december 2008

Top 10 - 2008 (9) Jan Paul Schutten

Jan Paul Schutten won dit jaar de Gouden Griffel met het boek Kinderen van Amsterdam. Voor de kinderboekenweek 2009 mag hij het kinderboekenweekgeschenk schrijven. Dat zal het eerste non-fictie kinderboekenweekgeschenk worden. Het thema is: Aan tafel!

Mijn boekentoptien begint zo ongeloofwaardig (gedeeld op 1: De gelukvinder van Edward van de Vendel en Voor jou tien anderen van Mirjam Oldenhave, op 2: Soldaat Wojtek van Bibi Dumon Tak - drie schrijvers met wie ik bevriend ben) dat ik maar iets anders doe. De tien beste culinaire boeken. Ik kan met de hand op mijn hart beloven dat ik geen van de auteurs ken.


10 Jill Fullerton-Smith - The Truth About Food
Wat is nu echt gezond en ongezond? Moet je nu wel of geen melk drinken? Is boter ongezond en margarine gezond? Hoe val je slim af?
Dit soort vragen komen in dit boek aan bod. Helaas worden ze niet allemaal bevredigend beantwoord. Vandaar voor straf de tiende plaats.
Ook vanwege een overbodig hoofdstuk over lustopwekkend voedsel.

9 Malu Simoes & Alberto Musacchio - The Vegeterranean
Italianen en vegetarisch eten, dat gaat niet goed samen. Maar dit boek is een bijzondere uitzondering op die regel. Musacchio is een absolute topkok die kan toveren met smaak. Het enige probleem is dat je zelf ook behoorlijk goed moet kunnen koken om zijn gerechten te kunnen maken. Die zijn erg ingewikkeld en bewerkelijk. Helaas geldt dat vaak voor (lekker) vegetarisch eten.

8 Ronald Giphart - Keukenprins
Wat moet Giphart nou met eten, dacht ik toen ik voor het eerst zag dat hij een column over eten in de Volkskrant had. Heel veel, blijkt. En hij heeft er een verrassend leuk boek over geschreven.


7 Sarah Brown - The Complete Vegetarian Cookbook
Het probleem van veel vegetariërs is dat ze niet bepaald fijnproevers zijn. Ze zijn snel tevreden, zolang er maar geen vlees in het gerecht zit. Dat zie je ook vaak terug in de kookboeken. Gelukkig is dit boek geschreven door een échte fijnproever.

6 Michael Pollan - Een pleidooi voor echt eten
Michael Pollan is een beetje de Michael Moore van het eten. Hij maakt korte metten met gezondheidsclaims en bizarre producten uit de grootschalige voedselindustrie. De meeste van onze ziektes worden juist veroorzaakt door producten die beweren gezond te zijn. De stelling van Pollan: eet niets wat je overgrootmoeder niet als voedsel zou herkennen. Erg interessant. Enige probleem: is het allemaal écht waar wat hij schrijft? Zo ja: oef...

5 Alan Davidson - The Oxford Companion to Food
Joël Robuchon - De Grote Larousse Gastronomique
Ik kan niet kiezen tussen deze twee encyclopedieën. De Larousse is uitgebreider, maar ook chauvinistischer. Beide zijn zeer prettige naslagwerken over de achtergronden van de belangrijkste gerechten.


4 Heston Blumenthal - In Search of Perfection (I en II)
Heston Blumenthal (eigenaar van The Fat Duck, dat regelmatig stuivertje wisselt met ElBulli als beste restaurant ter wereld) gaat op zoek naar de beste fish & chips, hamburger, spaghetti bolognese, enzovoort. Vervolgens probeert hij die zelf te maken. Een klein culinair feestje, waar je veel van leert.

3 Jolande Burg - De zon op je bord!
Een onvoorstelbaar goed vegetarisch kookboek. Niet de eenvoudigste gerechten, maar wel de lekkerste. Een reden om weer naar de warmte te verlangen, want het zijn vooral zomerse gerechten.

2 Johannes van Dam - De DikkeVanDam
In tegenstelling tot de Larousse en the Oxford Companion ontbreekt hier nog wel eens een onderwerp. Maar wát behandeld wordt krijgt dan ook de volle aandacht. Een prachtig naslagwerk van de absolute meester.


1 Giorgio Locatelli & Sheila Keating - Made in Italy
Giorgio Locatelli is de enige kok ter wereld die zoveel Michelinsterren met eenvoudige traditionele Italiaanse gerechten in de wacht weet te slepen. Dit boek geldt als de bijbel voor Italiaans eten. Zelfs de gerenommeerdste chefs geven toe dat ze er veel van geleerd hebben. Heel vervelend voor veel auteurs van boeken over de Italiaanse keuken, maar dit boek maakt de meeste andere overbodig.

Zie ook eerdere afleveringen van de top 10 door Derwent Christmas, Nick ter Wal, Gerbrand Bakker, Anton Brand, Wouter de Vries, Erik Harteveld, Bart Temme en Joep van Ruiten.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoezo, vegetariërs geen fijnproevers????
Dat is tegen een heel zeer been!

coen zei

@ Karin: Volgens mij staat er 'voor veel vegetariërs'. De uitspraak is dus niet zo rigide. Wat zijn veel vegetariërs toch gevoelig.

Jan Paul zei

Om dit soort beenpijn te voorkomen schreef ik 'veel' en niet 'alle'. Als wannabe vegetariër heb ik veel vegetarische kookboeken in huis en veel daarvan kunnen direct op de brandstapel.

De drie genoemde vegetarische kookboeken geven aan dat er wel degelijk vegetarische fijnproevers bestaan.

Ik hoop dat je been nu minder pijn doet, Karin.

Jan Paul zei

Oh, Coen had op het zelfde moment ook al gereageerd...

Anoniem zei

@ beiden: Jullie hebben gelijk!
Bedankt voor de leestips :)