hij hem

hij hem
Nu in de winkel

donderdag 31 december 2009

Top 10 - 2009 (15) Coen Peppelenbos

Dit jaar las ik 76 boeken (de manuscripten van onze eigen uitgeverij niet meegerekend, tenzij ik die later in boekvorm nog herlas, poëziebundels ook niet meegerekend, herlezen romans ((zes dit jaar)) ook niet en non-fictie ook niet) negen meer dan vorig jaar en dat was een echt dieptepunt. Dit jaar interviewde ik 10 schrijvers: Tim Krabbé, Herman Koch (2x), Jan Glas, Arthur Japin, Peter Middendorp, Rascha Peper, Tsead Bruinja, Erik Menkveld, Gerbrand Bakker, Thomas Rosenboom.

1 Gerbrand Bakker - Juni
Roman rond een autobiografische kern. Er worden geen gevoelens in uitgesproken: wat de personages voelen blijkt door wat ze (spaarzaam) zeggen of doen. Buitengewoon goed geschreven. Ik merk dat het me persoonlijk raakt als mensen een andere mening over dit boek hebben.

2 Tom Lanoye - Sprakeloos
Nog net gelezen dit jaar. Een autobiografisch portret van de moeder (en vader) van de schrijver. Grappig en grimmig tegelijk en met ongelooflijk veel vaart en brille opgeschreven.

3 David Leavitt - De Indische klerk
Roman over een Indische wiskundige die naar Engeland komt in een academisch en vrijgevochten milieu. Mooie schets van het universitaire leven aan het begin van de vorige eeuw. Broeierig.

4 Rascha Peper - Zwartwaterkoorts
Rascha Peper schrijft mooie roman, maar in haar verhalen is ze vaak op de topppen van haar kunnen. Dit jaar verscheen er eindelijk weer eens een bundel die veel te weinig aandacht heeft gekregen.

5 Paul Auster - Onzichtbaar
De nieuwste roman van Paul Auster werd ook gezien als een comeback. Het is weer zo'n verhaal dat je meesleept en waarbij uiteindelijk niets blijkt te zijn wat je verwachtte. Een heerlijke leeservaring (met excuses voor het woord 'leeservaring').

6 Els Beerten - Allemaal willen we de hemel
Won dit jaar de Gouden Lijst nadat het boek al allerlei andere prijzen had gewonnen. Speelt tijdens de Tweede Wereldoorlog op het Vlaamse platteland en aan het front en gaat over vriendschap, trouw, liefde en verraad. Wat wil je nog meer?

7 Haruki Murakami - Norwegian wood
Dit jaar eindelijk eens wat van Murakami gelezen en het beviel wonderwel al zou ik niet uit kunnen leggen waarom. Het verhaal is niet heel bijzonder, de stijl is dat ook niet. Toch weet ik zeker dat ik volgend jaar weer een Murakami ter hand zal nemen.

8 Michel Houellebecq - Mogelijkheid van een eiland
Ook pas dit jaar gelezen. Desolaat toekomstbeeld van mensen die gekloond worden en het eeuwige leven hebben. Positief is dat de hoofdpersoon in een vergekloonde staat zich uiteindelijk verzet tegen zijn manier van leven.

9 Ilja Leonard Pfeijffer en Gelya Bogatishcheva - De filosofie van de heuvel
Een boek over een reis, over een liefde en over onthechting. Een moderne queeste naar geluk. Komisch en ontroerend tegelijk.

10 Herman Koch - Het diner
Valt te lezen als een moderne zedenroman en als een portret van een psychopaat. Kent enorm veel vaart en homoristiche terzijdes. Als je een ober bent in dit land en je durft nog met je pink naar het eten te wijzen dan is hij een van de weinigen die dit boek niet heeft gelezen.

Eerder verscheen de top 10 van Anton Brand, Wouter de Vries, Derwent Christmas, meneer en mevrouw Maggi, Joep van Ruiten, Cilla Geurtsen, Bart Temme, Nick ter Wal, Giny Backers, Doeke Sijens, Erik Harteveld en Rense Sinkgraven, Igor Wijnker en Annet Peppelenbos.

Geen opmerkingen: