hij hem

hij hem
Nu in de winkel

vrijdag 31 december 2010

Top 10 2010 (11) Coen Peppelenbos

Dit jaar las ik 71 boeken (de manuscripten van onze eigen uitgeverij niet meegerekend, tenzij ik die later in boekvorm nog herlas, poëziebundels ook niet meegerekend, herlezen romans ((zes dit jaar met Mystiek lichaam toch als favoriet)) ook niet en non-fictie ook niet) vijf boeken minder dan vorig jaar). Dit jaar interviewde ik: Piet Calis, Adriaan van Dis, Rob van Essen, Jan Glas, Karel ten Haaf, Erik Harteveld, Arthur Japin, Liefke Knol, Rindert Kromhout, Ernest van der Kwast, Nop Maas, Margriet de Moor, Job van Schaik, K. Schippers, Jaap Scholten, Rita Spijker, Doeke Sijens, Rosita Steenbeek, Franca Treur, Manon Uphoff, L.H. Wiener, Igor Wijnker, Lucas Zandberg.
1 Arthur Japin - Vaslav
In het oeuvre van Arthur Japin vond ik zijn verhalen en het dagboek (Zoals dat gaat met wonderen) het mooist. Dit jaar kwam daar de roman Vaslav bij. De historische figuur Nijinsky geportretteerd door de mensen om hem heen. Door allerlei fictieve verhaallagen heen vind je ook autobiografische elementen. Die combinatie vind ik altijd het aantrekkelijkst. Zie ook dit interview.
2 Ernest van der Kwast - Mama Tandoori
Boek waar ik dit jaar het meest om gelachen heb. Van der Kwast weet hoe hij een verhaal kan opbouwen, maakt gebruik van de goede humoristische technieken en weet je intussen ook te ontroeren met de verhalen over zijn wonderlijke familie. Wat waar is of niet doet er bij Van der Kwast niet toe. Zie voor de rest deze recensie.
3 Rob van Essen - Elektriciteit
Na de prachtige roman Visser (2008) een bundel verhalen die eveneens gelezen dient te worden. Nederland is een erg goede verhalenverteller rijker. Zie voor de rest deze recensie.
4 Tommy Wieringa - Ga niet naar zee
Dit zijn geen columns, dit zijn zkv's van het hoogste niveau. Caesarion viel me vorig jaar een beetje tegen, maar met deze miniaturen bewijst Wieringa opnieuw dat hij een briljant schrijver is. Zie verder deze recensie.
5 Benny Lindelauf - De hemel van Heivisj
Het tweede deel van een trilogie, maar heel goed apart te lezen (wat ik gedaan heb). Moet volgend jaar een van de kanshebbers zijn voor de Grote Jongerenliteratuur Prijs. Zie verder deze recensie.
6 Ronald Giphart - IJsland
Weer zo'n roman waarbij feit en fictie door elkaar heen lopen. Behoort tot de Giph-boeken en die zijn mij het liefst. Zie verder deze recensie.
7 K. Schippers - De bruid van Marcel Duchamp
Er zijn van die boeken die overal doorheen glippen. Ze komen niet in de bestsellerlijstjes, boekhandelaren zijn wat huiverig met de inkoop, lezers denken: een boek met plaatjes, dat kan toch geen echt boek zijn. Toch is De bruid van Marcel Duchamp een prachtig leesavontuur, waarin de schrijver Schippers ingaat op zijn fascinatie voor Duchamp. Hij reist de plekken na waar Duchamp heeft gewoond en gewerkt en hij probeert op grond van dat werk tot een eigenzinnige biografie te komen. Dit boek is voor een deel ook het zelfportret van de aparte denker die K. Schippers is. Lang geleden werd Flauberts papegaai van Julian Barnes een grote hit; dit boek verdient het ook. Hopelijk staat het volgend jaar op diverse shortlists.
8 Gerrit Komrij - Morgen heten we allemaal Ali
'Vrolijke bespiegelingen over de tijdgeest' is de ondertitel van deze verzameling stukken. Komrij haalt hard uit in bijvoorbeeld 'Het verraad van mijn generatie' en 'Waarom zijn Nederlanders zo dol op homoseksuelen?' Tegelijk zie je ook het plezier in het plagen en het genot om mooie zinnen te schrijven. Daardoor stijgt Komrij ver uit boven de dorre polemiek en de ambtenarenretoriek die je op de opiniepagina's van de kranten terug ziet.
9 Gerbrand Bakker - De omweg
Binnen een jaar na het magistrale Juni, een roman die opnieuw een hoofdpersoon laat zien die opeens een andere weg inslaat. Als je wilt weten waarom moet je tussen de regels kunnen lezen. Zie verder deze recensie.
10 Richard de Nooy - Zacht als Staal
Dit is voor het eerst dat ik een volkomen Nederlandse top tien heb. Gelukkig is Richard de Nooy van oorsprong Zuid-Afrikaan. In zijn roman gaat een Zuid-Afrikaanse moeder op zoek naar het leven van haar zoon die ver weg, in Amsterdam, onder verdachte omstandigheden is overleden.
Zie verder deze recensie.

Eerder verscheen de top 10 van Anton Brand, Derwent Christmas, Joep van Ruiten, Wouter de Vries, meneer en mevrouw Maggi, Cilla Geurtsen, Giny Backers, Annet Peppelenbos, Bart Temme en Doeke Sijens.

Geen opmerkingen: