hij hem

hij hem
Nu in de winkel

zaterdag 31 december 2011

Top 10 mooiste boeken 2011 (10) van Coen Peppelenbos

Dit jaar bijzonder weinig gelezen: 72 boeken (non fictie en herlezingen niet meegerekend). De nieuwe Mortier en Van Mersbergen nog niet gelezen. Wel een beetje een tegenvallend jaar met boeken waarvan ik veel verwacht had (Möring, Brijs, briefwisseling Hermans-Bordewijk etc.). Niettemin genoeg moois voor een top 10 (en als ik een top veertien had mogen maken dan hadden daar ook Robbert Welagen, Martin Bril, Paul Mennes en Bart Moeyaert op gestaan - genoeg moois dus, dit jaar).

1 Peter Buwalda - Bonita Avenue
Dit jaar pas gelezen en je kunt wel iets op het boek afdingen (het slot bijvoorbeeld), maar dat neemt niet weg dat het een feest is om te lezen. Buwalda durft in zijn debuut meteen grote thema’s aan te pakken, weet een lastige constructie op te zetten en schrijft bovendien nog prachtige, citeerbare zinnen. Wat zullen die juryleden van de grote geldprijzen later te kijk gezet worden als blijkt dat ze dit boek niet de eer hebben gegeven die het toekomt. Gelukkig ontving Buwalda wel de Tzum-prijs.

2 Ann De Craemer - Vurige tong
Nog een jonge auteur van wie ik veel verwacht. De Craemer rekent af met de katholieke grondslagen van haar jeugd, maar blijft toch een liefde koesteren voor haar dorp Tielt.

3 Jean-Philippe Toussaint - De waarheid omtrent Marie
Lees mijn recensie (zie link) zou ik zeggen, want dit boek is niet in een paar woorden samen te vatten. Een geliefde die uit het raam getakeld wordt, een angstig paard in een vliegtuig. Scènes die je bijblijven.

4 Paul Auster - Sunset Park
Over schuldgevoel en het verlangen iets goed te maken. Een mooie roman van Paul Auster, die de lezer elke keer weer verrast met hetzelfde, maar toch compleet andere nieuwe boek.

5 Michel Houellebecq - De kaart en het gebied
Boek waarin Houellebecq zichzelf vermoordt. Toen dit jaar bekend werd dat de schrijver spoorloos was, vreesde men het ergste. Gelukkig is hij terug.

6 Gerard van Emmerik - De kippenjongen
Doeke Sijens schreef: 'Grote thema’s als liefde en jaloezie worden door Gerard van Emmerik in De kippenjongen bijna zijdelings – je zou haast kunnen zeggen slinks – tot een bijzonder originele roman verwerkt.' En zo is het.

7 Connie Palmen - Logboek van een onbarmhartig jaar
Niets ontziend (vooral zichzelf niet) logboek waarin duidelijk dat rouw zeer lichamelijk is. Een rampjaar dat begint met de dood van Van Mierlo, waarna een reeks doden volgt.

8 A.F.Th. van der Heijden - Tonio
Van der Heijden probeert met zijn verstand, met logica de dood van zijn zoon te lijf te gaan door een minutieuze reconstructie te maken van zijn laatste uren, in de wetenschap dat ook het schrijven daarvan ten diepste nutteloos is.

9 Gerrit Komrij - Kunstwonderen
Komrij beschrijft in een prachtig uitgegeven boek (veelal) zijn afkeer van vele moderne kunst en design. Zijn stukken gaan ook over de vervuilende taal die met die kunstuitingen gepaard gaat.


10 Erik Nieuwenhuis - Een gat in de lucht
Het leek er even op dat deze debuutroman totaal onopgemerkt zou verdwijnen in de massa pulp die de literaire bijlagen vult, maar gelukkig werd deze maand bekend dat Nieuwenhuis genomineerd is voor de  Academia Literatuurprijs.

Eerder verschenen de top tienen van Anton Brand, Giny BackersJan Hovy, Annet Peppelenbos, Igor Wijnker, Doeke Sijens, Joep van Ruiten, Cilla Geurtsen en Bart Temme.

Geen opmerkingen: