hij hem

hij hem
Nu in de winkel

zaterdag 29 december 2007

Top 10 - 2007 (12) Rense Sinkgraven

Stadsdichter van Groningen Rense Sinkgraven leest voornamelijk poëzie (en hele goede, kijk maar naar zijn lijst). Rense Sinkraven debuteerde met Bombloesem; volgend jaar verschijnt zijn tweede bundel.

Hierbij mijn top tien waarbij wie er op 1 of 10 staat er niet zoveel toe doet, dit waren de tien die de meeste indruk hebben gemaakt:


1 Saskia de Jong: Resistent (Uitgeverij Prometheus). Erg sterke bundel met beeldend en origineel taalgebruik. Subliem!

2 Gilles Deleux: Arno een lach en een traan (Uitgeverij Epo). Een mooi portret van de fameuze Belgische zanger Arno Hintjens.

3 Daniël Dee: Koffiedik zingen (Uitgeverij Passage). Ik ben al jaren een enorme liefhebber van de poëzie van Daniël Dee maar deze bundel overtreft de vorige. Dee is ritmisch sterk en zijn zinnen staan als een huis. Deze bundel is wat metaforischer dan zijn vroegere werk en dat bevalt mij zeer. Hij hanteert de humor als geen ander.

4 Laura Demelza Bosma: Zo vliegen de walvissen (Uitgeverij Holland). Een geweldig debuut. Fantasierijk, beeldrijk, verleidelijk. We gaan nog veel van haar horen.


5 Murray Engleheart & Armand Durieux: AC/DC Maximum Rock & Roll ( The Ultimate Story of the World's Greatest Rock and Roll Band) (Uitgeverij HarperCollins). Een rijk geschakeerd portret van de Australische rockband AC/DC. Een must voor iedere rocker!

6 Wouter Godijn: De dood van een auteur die een beetje op Wouter Godijn lijkt (Uitgeverij Contact). Een intrigerende roman waarin een aantal verhaallijnen op ingenieuze wijze met elkaar vervlochten is. Er zitten typische onverwachte Godijniaanse wendingen in het verhaal. Een prachtige titel!

7 Coen Peppelenbos: Sing Sing (Uitgeverij kleine Uil). Treffende en heldere gedichten in dit poëziedebuut. Anekdotisch, ontroerend, humoristisch.

8 Jan Veenstra: De zomer van '59 (Uitgeverij Passage). Een melancholische weergave van een tijd in een dorp in Drenthe, voorgoed voorbij. Het boek riep in mij herinneringen op aan de tijd toen ik opgroeide in het Drentse Smilde. Het is een mooie roman over vriendschap en liefde.

9 Frans Peeters: De vuisten van Gerard Reve (het gekwelde leven van een gewelddadige alcoholist) (Uitgeverij Monitor). Een kijkje in de keuken van de Grote Reve. De neurotische Reve hield zich tijdens zijn getormenteerde leven staande door geweld en drank. Die twee blijken onlosmakelijk met elkaar verbonden te zijn en zijn een voedingsbron voor zijn werk geweest.

10 Nyk de Vries: Motorman en 39 andere proza gedichten (Friese Pers Boekerij). Absurdistische gedichten. Geen woord teveel en bij de hoogtepunten ontiegelijk grappig.

Lees ook de top tien van: Bart Temme, Derwent Christmas, Jan Paul Schutten, Annet Peppelenbos, Doeke Sijens, Anton Brand, Igor Wijnker, Nick ter Wal, Julien Oomen, Giny Backers en Wouter de Vries

Geen opmerkingen: