hij hem

hij hem
Nu in de winkel

dinsdag 25 december 2007

Top 10 - 2007 (8) Nick ter Wal

Nick ter Wal is begenadigd verkoper bij De Slegte in Groningen. Sinds kort is hij ook redactielid van Tzum. En omdat de centrale verwarming in zijn huis ermee ophield had hij deze dagen een verhoogd meisje-met-de-zwavelstokjes-gevoel. Hij schreef zich warm met deze top tien (in willekeurige volgorde):

J.M. Coetzee, Elizabeth Costello


Martha Cooley, The Archivist
Beheerder van brieven van T.S. Eliot waarop een embargo rust moet de verleidingen van een kunstenares weerstaan. Soms wat al te romantisch, maar de mooie zinnen en vele citaten uit Eliots gedichten maken veel goed.

Kees Lekkerkerker en Hans Warren, Een verstokt necrofiel
Menno Voskuil bundelde de omvangrijke correspondentie tussen de excentrieke Slauerhoffkenner en de Zeeuwse bard; Jan Keijser van de Avalon Pers maakte er een mooi boek van. Vers van de pers. Alleen te bestellen bij de bezorger.

Frans Kellendonk, Bouwval
Kellendonk herlees ik graag, niet alleen Mystiek lichaam maar ook zijn verhalen. 'De waarheid en mevrouw Kazinczy' is mijn favoriet.

Marjolijn Februari, De literaire kring
Grandioze roman.


Hans Engberts & René Hesselink, Oude Gracht 234
Tweede deel van het beruchte winkeldagboek van het Utrechts antiquariaat Hinderickx en Winderickx. De directeuren van dit antiquariaat kunnen geweldig schrijven. Sommige anekdotes vergeet ik nooit. Filosofischer dan deel éen, maar helaas minder omvangrijk. Wie hun winkel bezoekt, loopt het risico vereeuwigd te worden. Doen dus.

Marcellus Emants, Een nagelaten bekentenis
'Mijn vrouw is dood en al begraven.' De daaropvolgende zinnen zijn minstens zo memorabel.

Jac. van Hattum, Verzen
Mooie ramsj.

J.C. Noordstar, De zwanen en andere gedichten
Studentikoze, absurde gedichten van deze zondagsdichter, in een charmante uitgave, gedrukt in de drukkerij van de fameuze H.N. Werkman.


Benno Barnard, Het tongbotje
Langverwachte bloemlezing uit ruim twintig jaar poëzie laat mooi de ontwikkeling van zijn dichterschap zien. Lees ook de autobiografie Eeuwrest en de essaybundel Dichters van het avondland. Dat zijn laatste boek nergens in de prijzen is gevallen, daar begrijp ik nu niks van.

Lees ook de top tien van: Bart Temme, Derwent Christmas, Jan Paul Schutten, Annet Peppelenbos, Doeke Sijens, Anton Brand en Igor Wijnker.

Geen opmerkingen: