hij hem

hij hem
Nu in de winkel

donderdag 27 december 2007

Top 10 - 2007 (9) Julien Oomen

Julien Oomen is mijn redacteur bij de Arbeiderspers. Hij studeert literatuurwetenschappen (geloof ik) en werkt bij het Concertgebouw en weet dus ook nog heel veel over muziek.

Bij deze mijn top tien, mocht ik nog op tijd zijn... Helaas geen boeken die dit jaar verschenen. Wel allemaal dit jaar gelezen.


1. Dostojevski - De Gebroeders Karamazov (ge-wel-dig, de humor in de vrouwelijke hysterie en vooral de ongekend grootse liefde voor de personages. Het boek over Aljosja dat er niet meer kwam is een groot gemis)
2. Salman Rushdie - The Ground Beneath Her Feet (episch op zn Homerus, vol met muziek, poezie, slechte en goede songteksten, humor, virtuositeit en gepaste taalglamour/overmoed van de grootmeester, wiens laatste boek Shalimar the Clown ik overigens bijzonder teleurstellend vond)
3. W.F. Hermans - Nooit meer slapen (ja, echt waar, had ik nog niet gelezen....prachtig!)
4. Georges Perec - Een man die slaapt (pure verstilling, sprankelende ode aan de lethargie)
5. Fernando Pessoa - Boek der Rusteloosheid (persoonlijke Bijbel, een boek om altijd willekeurig in alle richtingen te blijven lezen)
6. Boelgakov - De Meester en Margarita (Ik ben niet zo lyrisch als sommigen, maar schitterend boek natuurlijk, krampen van het lachen om die Behemoth)
7. Reinaldo Arenas - Antes que Anochezca (eerlijk en zacht als een vertelstem kan zijn, autobiografie van een poetisch leven)


8. Kurban Said - Ali & Nino (pageturner, werelden die botsen, samenvallen, instorten en weer opbloeien, dankzij/ondanks de liefde. NB: Bijzonder mooi begin van een boek)
9. Jean-Paul Sartre - L'Enfance du chef (rake kleine woorden over de gekte van het klein zijn, jeugdige ogen die twijfelen over de echtheid der dingen)
10. Ian McEwan - Amsterdam (niet groots en geen terechte Booker Prize winnaar maar wel fijn vakantieboek/pageturner)

Lees ook de top tien van: Bart Temme, Derwent Christmas, Jan Paul Schutten, Annet Peppelenbos, Doeke Sijens, Anton Brand, Igor Wijnker en Nick ter Wal.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ja Coen, de Gebroeders Karamazov vervangt alle andere boeken.
Komt een man in de boekwinkel en zegt: Ik zoek de gebroeders Karamazov! Zegt de verkoopster van Athena's: Kunt u misschien beter naar de Vreemdelingenpolitie...

(Aldaar ook de 3 zusjes van Tjechov)

coen zei

En waar blijft jouw top 10 Erik?