hij hem

hij hem
Nu in de winkel

woensdag 31 december 2008

Top 10 - 2008 (13) Coen Peppelenbos

Op de laatste dag van het jaar mijn top 10. Met dank aan de overige top tieners die hun lijst stuurden. Dit jaar was overigens een absoluut dieptepunt in de hoeveelheid boeken. Slechts 67 boeken las ik (non-fictie en poëzie niet meegerekend).

1 Rob van Essen - Visser
Vooral goed door de ontwrichtende leeservaring die je krijgt. Je tuimelt binnen een paar regels van slapstick in een ontroerende passage en toch blijft het boek geloofwaardig. Voor een langere bespreking, zie hier.

2 Arthur Japin - Zoals dat gaat met wonderen
Privé-Domeinuitgave. Heerlijk schaamteloos in allerlei opzichten. Zoals een dagboek moet zijn. De lange uitleg staat hier.


3 Doeschka Meijsing - Over de liefde
Autobiografische fictie. Grommerig en brommerig geschreven en daardoor ook grappig. Zie de recensie hier.

4 A.L. Snijders - Bordeaux met ijs
Heb in december de auteur mogen interviewen en (her)las ter voorbereiding vier boeken van hem. Met zijn nieuwste boek zkv's bereikt hij hopelijk een groot nieuw publiek.

5 Lernert Engelberts - Echte slechte mensen
Prozadebuut van deze auteur. Krachtige verhalen, geloofwaardige personages en goede dialogen. Zie recensie.


6 L.H. Wiener - Eindelijk volstrekt alleen
Derde deel van een trilogie die begon met Nestor (en dat vond ik ook het beste deel). Ook nu weer veel woede en chagrijn, die onweerstaanbaar komisch werkt. Zie recensie.


7 Sipko Melissen - Spiegelpanden
Zo'n schrijver die rustig in de marge werkt en af en toe een boek uitbrengt met de eeuwige thema's vriendschap en liefde in een heerlijke laconieke stijl beschreven. Van deze auteur koop ik gewoon elk boek.

8 Jaap Scholten - De wet van Spengler
Semi-autobiografische roman over de dood van zijn broer. Aan het eind wat clichématig, maar de rest is prachtig en indringend. Zie recensie.

9 Derwent Christmas - Twee tranen
Misschien teveel in de hoek van een thriller gezet. Als je de dialogen leest (en vooral de scènes met vader en zoon) dan weet je dat we nog veel literair plezier kunnen beleven aan nieuwe boeken van Christmas.


10 Rascha Peper - Vingers van marsepein
Lekkere pageturner met veel gruwel erbij, dankzij de preparateur die mensen en dieren opzet. Zie de recensie.

Zie ook eerdere afleveringen van de top 10 door Derwent Christmas, Nick ter Wal, Gerbrand Bakker, Anton Brand, Wouter de Vries, Erik Harteveld, Bart Temme, Joep van Ruiten, Jan Paul Schutten, Igor Wijnker, Giny Backers en Annet Peppelenbos.

Geen opmerkingen: